Öne Çıkanlar
Guru Dive Dalış Merkezi - Tüplü Dalış Eğitimi - Dalgıç Kursu

Regülatör

Teknik olarak konuştuğumuzda regülatör, sadece bir birinci kademe (tüp vanasına bağlanan aparat), hortum ve bir ikinci kademeden (ağzımızda duran ve soluk alıp verdiğimiz aparat) oluşur. Ancak bir dalış merkezinde dalışınız için hazırlık yaparken dalış arkadaşınıza (buddy) “bana içeriden bir regülatör, bir konsol ve bir yedek hava kaynağı verir misin lütfen?” diye sormanız ‘biraz‘ uzun olacağından bu ekipmanların tamamına regülatör diyoruz.

Ara basınç, 8-11 atm/bar arasında değişiklik gösterir. Ara basınçtaki bu havayı ikinci kademeye aradaki hortum gönderir. İkinci kademe ise, ara basınçtaki havayı alıp, ortam basıncına indirger ve dalgıcın rahatça nefes almasını sağlar. Örneğin, deniz seviyesindeyseniz (0 metre) ikinci kademe, havanın basıncını 1 atm/bar’a indirgeyecektir.

Genel anlamda konuşursak regülatör, tüpe takılan bir vana (regülatörün birinci kademesi), bir ikinci kademe (ağzımızda duran ve soluk alıp verdiğimiz aparat), bir yedek hava kaynağı ve üzerinde iki adet gösterge (biri tüpteki havanın basıncını, diğeri ise derinliği gösterir) bulan konsol ve bunların tamamını tüpe ya da birbirine bağlayan hortumlardan oluşur.

Konsolda iki adet önemli bilgi kaynağı bulunur: Basınç göstergesi ve derinlik göstergesi. Basınç göstergesi, tüpünüzün içindeki havanın basıncını atm/bar ya da psi cinsinden gösterir. Türkiye’de birim genelde atm/bar’dır. Psi, özellikle Amerika’da kullanılan bir basınç birimidir. Bir psi 0.068045957064 atm/bar’dır. Bu sayede dalışın herhangi bir anında tüpünüzde “ne kadar hava kaldığını” görmüş olursunuz. Çünkü tüpteki basıncın azalması, bir anlamda tüpünüzdeki havanın da azaldığını gösterir.

Derinlik göstergesi, dalışınızdaki anlık derinliği metre cinsinden gösterir. Aynı gösterge içindeki bir diğer ok ise (genellikle kırmızıdır) dalışa girmeden önce manuel olarak sıfırlandı ise o dalışta indiğiniz maksimum derinliği gösterir.

Regülatörün birinci kademesinin görevi, tüpten aldığı yüksek basınçlı havayı alarak ara basınca indirgemektir.

Yedek hava kaynağı, ya da diğer adıyla ‘ahtopot‘, hava bitme durumlarında dalış eşinize (buddy) hava sağlamak için bulunur. Yani bir tüpten iki farklı kişinin solumasına olanak sağlar. Ahtopot, kendi ikinci kademenize göre daha açık ve fosforlu bir renktedir ve hortumu daha uzundur.