Öne Çıkanlar
Guru Dive Dalış Merkezi - Tüplü Dalış Eğitimi - Dalgıç Kursu

Dalış Elbiseleri

Elbise
Dalışlarınızda korunma amacıyla elbise giymelisiniz. Su ve hava ne kadar sıcak olursa olsun, suyun altında kara göre 25 kat daha hızlı ısı kaybettiğimiz için dalışlarınızda mutlaka ısı yalıtımı sağlamanız gerekir. Suyun sıcaklığı, sadece kullanacağınız elbisenin tipini değiştirecektir.

Dalış Elbisesi Tipleri
Dalış elbiseleri, en önemli koruyucu elemandır. Dalgıçları soğuktan, çiziik/kesiklerden ve yaz aylarında güneşten korur. Elbiselerin iki ana tipi bulunur.

Kuru Dalış Elbiseleri (Dry Suits)
Kuru elbiseler, genellikle neoprenden değil, kumaştan üretilir. Bu nedenle üşümemek için kuru elbisenin içine girmeden önce tuluma benzeyen bir içlik giyilir. Kuru elbisenin mantığı, elbise ile deri arasına basınçlı hava basmaktan geçer. Havanın basıncı, deniz suyunun basıncından yüksek olduğu için elbisenin içine su giremez. Genellikle Kanada gibi soğuk bölgelerde dalış yapılırken kullanılır.

Daha önce hiç kuru elbise kullanmamış bir dalgıç, seviyesi ne olursa olsun “Kuru Elbise Dalışı Uzmanlığı” almalıdır. Çünkü hem kuru elbisenin teknik olarak kullanımını öğrenmek hem de yüzerlik farkından doğacak olan denge kayıpları ancak bu şekilde engellenebilir.

Kuru elbiseler, elbise içine giren yüksek basınçlı havayı tüpten alırlar. Yanda görmüş olduğunuz fotoğrafta, kuru elbise üzerindeki vanayı görebilirsiniz. İşte o vanaya bağlı olan hortum, regülatörün birinci kademesine bağlanır ve tüpten hava alınmasını sağlar.

Islak Dalış Elbiseleri (Wet Suit)
Bu elbiseler neopren denilen çok küçük hava keseciklerinden oluşan bir malzemeden üretilir. Bu hava kesecikleri ısı yalıtımı sağlar. Bu tip elbiselere ‘ıslak’ denmesinin sebebi suya ilk girdiğinizde içine su almasıdır. Neopren ile deriniz arasına sızan su, eğer elbise vücudunuza tam olarak oturduysa sirküle olmaz. Yani su içeride hapsolur, dışarı çıkmaz, dışarıdan içeriye bir daha su girmez. Zamanla vücut ısınızla içeride hapsolmuş bu suyu ısıtırsınız.

Farklı bedenlerde bulabileceğiniz ıslak elbiseler tek parça, çift parça ya da yarım olabilir. Yarım ıslak elbiselere “shorty” denir. Shortylerin kol ve bacak kısımları yarımdır, hava ve su sıcaklığının yüksek olduğu zamanlarda kullanılır.

Aynı zamanda ıslak elbiselerin kalınlığı da değişkenlik gösterir. 3 mm, 5 mm, 7mm ya da 10 mm gibi elbislere bulabilirsiniz. Soğuk eşik değerinize ve daldığınız suyun sıcaklığına göre tercih yapabilirsiniz. Ben, Türkiye karasularında kış aylarında 5 mm tek parça elbise kullanıyorum.

Bir ıslak elbisenin sizi ne çok sıkması (tabiki elbise sizi giyerken biraz sıkmalıdır, burada “çok sıkmamak” tan kasıt, dolaşım sisteminizi engelleyecek kadar sıkmasıdır) ne de bol kalması gerekir. Kendi elbisenize sahip olduğunuzda zamanla ıslak elbiseniz vücudunuzun şeklini alacak, daha da verimli olarak yalıtım sağlayacaktır.