Öne Çıkanlar
Guru Dive Dalış Merkezi - Tüplü Dalış Eğitimi - Dalgıç Kursu

Bodrum Dalış Noktaları ve Hakkında Bilgiler

BODRUM

BÜYÜK RESİF:
Suyu erken saatlerde berrak olduğu için ilk dalış teknesinde olmak her zaman avantaj. Özelliği Ege’nin bütün balıklarının adeta bir senfoni içinde olması.

Canlı popülasyonu: Orfoz, akya, lahos, Baracuda, sinağrit ve mürenler bölgenin daimi bekçileri. Kızıldeniz göçmeni balıklar da görülebiliyor. İyi korunmuş bir resifi var. 

Gavur Ali ve Deli İbrahim Sığlıkları:
Tekne ile 15 dakikada ulaşılabilen iki sığlık. Ters çevrilmiş dev kovaları andıran resiflerin üstü yüzeyden yaklaşık beş metre, dipleri ise 30 metre derinlikte. Bu resiflere süngercilik yapan Gavur Ali ve Deli İbrahim’in isimleri verilmiş. Oldukça keyifli dalışlar yapılabilen sığlıklar.

Canlı popülasyonu: Orfoz ya da lagoslarla birlikte yüzmek ve sığlıkların üst kısmında 5-6 metre derinliğindeki lipsoz balıklarına rastlamak mümkün. Daha deneyimli dalgıçlar ise kayaların aralarında yuvaları bulunan müren ve ahtapotları kolaylıkla görebilirler. Akya sürüleri sığlığın açığında avlanır ve sürekli yer değiştirirler. Bu nedenle dalış sırasında sığlıklardan dışarı doğru bakıp, gelip geçen akya sürüleri gözlemlenebilir.

Kargı Adası:
Kargı Adası, Bodrum Akyarlar’ın güneyinde yer alan ıssız bir ada. Bodrum sualtı yaşamının en zengin noktalarından birisidir. Adanın güneybatısında, 25 metre derinlikte bulunan dev kayalar balıklar için korunaklı bir habitat oluşturuyor. Kargı Adası’nın en önemli özelliklerinden birisi ise genellikle bölgenin akıntılı olması. Akıntılı su, gözlem yapılabilecek balık sayısının fazla olması anlamına gelir. Sürüler akıntıya karşı durarak, gelip geçen planktonlarla beslenirler.

Canlı popülasyonu: Kanyon ve açıktaki resifleri gümüş sürüleri tutar. Yüzeyde palamut ve akya balıkları avlanmak için bu sürüleri takip eder.

Karaada:
Karaada her seviyede dalıcı için olanaklar sunan Paçoz, Kaçakçı, Poyraz, Meteor, Alarga Koyu gibi onlarca dalış noktasını barındırmaktadır.

TCG 115 Sahil Güvenlik Botu:
Bodrum Sualtı Derneği’ne (BOSAD) T.C. Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından hibe edilen gemi, yapay resif oluşturmak ve dalış turizmine katkıda bulunmak üzere 16 Mayıs 2007 tarihinde batırıldı. 20-30 metre derinlikte yatay olarak dip tabanına yerleşmiş durumda ve dalış yapanlar için farklı bir keşif deneyimi sunuyor.

TCG Y111 Pınar 1:
Boyu 37 metreyi bulan 7 metre genişliğindeki gemi, 1939 yılında T.C. Deniz Kuvvetleri’nde göreve başlamış. BOSAD’a hibe edilen gemi, 20 Mayıs 2007 tarihinde Karaada Poyraz Limanı mevkiinde batırıldı. Kumluk bir zeminde heybetli duruşu ile Tüm seviye dalgıçlar için uygun bir dalış noktasıdır. En derin noktası 23 metredir.

Osmanlı Çapası:
Bitez Koyu’nun akvaryum Koyu’na uzanan batı kısmında, 22 metre derinliğinde, 19. yüzyıla ait dev bir çapa bulunuyor. Dalış merkezleri ona Osmanlı Çapası adını vermişler. Beş metre boyu ve üç metre genişliği ile sizi hemen etkiliyor. 

Canlı popülasyonu: Etrafında bulunan kayalık bölgelere dikkatli bakıldığında ahtapot yuvaları kolayca görülebilir.

Köçek Adası:
Kargı Adası’ndan Bodrum’a 2 km uzakta, çok küçük bir kayalık ada. Adanın kara yanı 10 metre, Bodrum ve Kargı tarafı 20-22 metre, Gökova yönü ise 32-34 metre derinliğe sahip. Antik amphora parçalarının görülebileceği bu dalış noktasında, Gökova yönünde 30 metre ileride iki adet demir, geç dönem çıpası kayalara kaynamış durumda.

Canlı popülasyonu: Barakuda sürüsü ve gümüş renkli karagöz balıklarının en fazla olduğu Köçek Adası’nda, Kargı’da görülen balıklardan başka triton, pina gibi kabuklu canlılara rastlamak mümkün.

Orak Adası:
Bodrum’a bir buçuk saat uzaklıkta ve Gökova Körfezi içerisindeki bu nokta günübirlik gidilebilen en uzak dalış noktalarından olup. Topografik yapısıyla en ilginç dalış noktaları arasında sayılıyor.  5m Derinlik ile başlayan sivri bir şekilde yükselen irili ufaklı kayaların arasından gecilip bir anda kendimizi uçurumun kenarında buluyoruz.  derinlik bir anda dik bir şekilde 70-80 metrelere uzanıyor. Bu noktada Canlı popülasyonu yok denecek kadar azdır. Sığlıkda minik balık sürüleri duvar tarafının açığında akya sürüleri görünme ihtimali mevcuttur.