Öne Çıkanlar
Guru Dive Dalış Merkezi - Tüplü Dalış Eğitimi - Dalgıç Kursu

Şnorkel

Suyun altına indiğiniz anda şnorkelinizin içine su dolacaktır. Yüzeye ulaştığınızı hissettiğiniz anda şnorkelinizin içine sertçe üflerseniz içerideki su tahliye olmuş olur. Tıpkı balinalar gibi su püskürtmüş olursunuz. Günümüz teknolojisinde ‘kuru şnorkeller” dalışa geçtiğinizde kendisini kapatarak içine su girmesini engeller. Böyle yüzeye çıktığınızda şnorkelinizi tahliye etmenize gerek kalmaz.

Şnorkel, yüzeyden sualtını izlerken nefes alıp vermek için dizayn edilmiş bir ekipmandır. Örneğin, zıpkınla balık avı yapan serbest dalgıçlar yüzeyde maske ve şnorkel kullanarak aşağıyı izlerler ve bir balık gördüklerinde dalışa geçerler.

Şnorkel, scuba dalıcılarında sola takılır. Bunun nedeni, nefes alıp verdiğiniz regülatörün ikinci kademesinin ve yedek hava kaynağınızın sağ tarafınızdan gelmesidir. Hem şnorkelin, hem de diğer ikinci kademelerin aynı yerde olması karışıklığa yol açacaktır.

Peki, scubada hava kaynağımız olmasına rağmen şnorkele ihtiyacımız var mı?
Cevap, evet. Scubada şnorkeli, yüzey yüzüşlerinin gerektiği zamanlarda rahat nefes alıp vermek, tüpümüzdeki havayı hazır yüzeydeyken azaltmamak adına kullanırız. Örneğin, ahşap bir Osmanlı batığına dalış yapacaksınız. Dalış teknesi gidip batığın tam üzerinde durarark çapa atmayacağına göre (umarım) bir kaç on metre yanında duracaktır. Bu da size biraz yüzey yüzüşü gerektirecektir. Bu esnada şnorkel kullanarak, dibi izleye izleye gidebilirsiniz.