Öne Çıkanlar
Guru Dive Dalış Merkezi - Tüplü Dalış Eğitimi - Dalgıç Kursu

Dalış Maskesi (Scuba Mask)

Öncelikle bu ekipmanın adı “deniz gözlüğü” değil, maskedir.Dalış maskeleri, sadece gözleri değil, burnu da kaplayacak şekilde dizayn edilmiştir. Böylece gerektiğinde burnumuzdan maske içinde hava vererek artan basınçtan kaynaklanan azalan hacmi maskeye geri kazandırır, maske sıkışmasını önlemiş oluruz. Gözlük dediğimiz, yüzücülerin kullandığı ekipmandır. Yüzücü gözlükleri bu nedenle scubada kullanılmaz.

Maske, silikon malzemeden yapılır. Sadece çerçeveleri plastiktir. Bazı modellerde bu aksam dahi sertleştirilmiş silikondan üretilir. Eskiden kauçuktan üretilen dalış maskeleri, yüzde alerjik sendromlara ve tahrişe sebebiyet verdiği için yerini silikona bırakmıştır.

Maskenin amacı, sualtında görebilmemizi sağlamaktır. İnsanlar, sualtında net göremezler. Bunun başlıca sebebi ışığın suda kırılmasıdır. Bir hava bolşuğunun ardından düz ve şeffaf bir zemine bakarak görebiliriz. Suyun altına bir şeyler görebilmek için indiğimizi düşünürsek maskelerin önemini anlayabiliriz.

Genellikle evinizdeki pencere camları gibi çift camdan oluşan maske camları dayanıklı olmalıdır. Bu nedenle maske seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur maske camının “ısıl işlem” den geçmiş olmasıdır. Bu işlem, kiremitleri güçlendirmekte kullanılan işlemle aynı mantığa sahiptir. Bunu, maske camının üzerinde “tempered” yazmasından kolayca anlayabilirsiniz. Bir maskenin yüzünüze tam oturması gerekir. Bunu anlayabilmenin en iyi yolu, maske kayışını başınıza geçirmeden yüzünüze oturtmak ve maske içindeki havayı burnunuzdan nazikçe çekmektir. Bu pozisyonda maske yüzünüzden bıraktığınız halde düşmüyorsa, maske yüzünüze oturmuştur. Tuttuğunuz bu nefesi bıraktığınızda maske tabiki yüzünüzden düşecektir.

Silikon rengi genellikle sorulan sorulardan biridir. Şeffaf ya da siyah silikonun bazı farkları vardır. Şeffaf silikon maskeler geniş görüş açısı sağlarken, dalışınızın ilk bir kaç metresinde güneş ışınları gözünüzü rahatsız edebilir. Siyah silikon ise güneş ışığını emer, ancak şeffafa oranla daha düşük görüş açısı sağlar. Maske camının yekpare ya da çift parça olması kişisel tercihtir. Neticede çift parça cam kullanırken zaten burnunuzun hemen önündeki cam ayracını göremezsiniz. Maskeniz, ne çok sıkı, ne de çok gevşek olmalıdır. Maskenin su almasını önlemek için kayışlarını aşırı sıkmak, maske uçlarının büzüşmesine ve tam tersi daha çok su almasına sebebiyet verir. Bu durum, karada maskenin hava sızdırmazlığı sağladığını gösterir. Karada hava sızmıyorsa, suda da su sızdırmayacak demektir.

Dalış Maskesinde Aranılacak Özellikler
1-) Yüz yapısına uygun olmalıdır. Maske seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli konu, maskenin kayışlarını kafamıza geçirmeden maskeyi yüzümüze yerleştirip burnumuzdan nefes çekerek içindeki havayı boşalttığımızda yüzümüzde vakumlanıp durması gerekir. Nefes çekmeye devam ettikçe hava gelmemesi gerekir. Maske bu konumdayken düşüyor ya da hava gelmeye devam ediyorsa bu maskenin yüzümüze uygun olmadığı anlamına gelir. Hava geçen yerden dalış esnasında su da geçeceğinden dalışta maskemiz su alacaktır.
2-) Maskesiz yaklaşık 170 derecelik bir görüş açısına sahipken, maske ile bu açı 140 derece civarına düşer. Maske seçerken görüş açımızı daha fazla daraltmayacak bir maske tercih edilmelidir.
3-) Maskenin camı ısıl işlemde geçirilmiş yani Tempered cam olmalıdır.
4-) Maskenin iç hacmi küçük ve burnu da içerisine alacak şekilde olmalıdır. Yüzücü gözlükleri burunu dışarıda bıraktığından dalış için uygun değildirler.
5-) Maskenin yüze temas eden kısmı tercihen silikon olmalıdır. Silikon malzemeler şeffaf, siyah ve metalflex renklerde olabilir. Yeni maskelerde yaşanan en önemli problem ise buğu yapmalarıdır. Bu sorun en pratik olarak maskenin iç tarafındaki cama tükürülüp, ovalanarak ve suda çalkalanarak çözülür. Piyasada satılan buğu önleyici sprey yada sıvılar yeni maskelerde bazen yeterli olmayabilir. Bir diğer çözüm yolu ise maskenin iç taraftaki camının üzerine beyaz diş macunu sürülüp iyice sıvanır, dalış yapılacak günü sabahında ise maskedeki diş macunlarını yıkamak başlangıçta oluşacak buğu problemini en aza indirecektir.
6-) Maskenin kayışları çift bantlı kolay ayarlanabilir ve tercihen oynar başlıklı olmalıdır.
7-) Numaralı gözlük kullanan dalıcılar (miyop) özellikle 1.5 – 2 numaradan sonra optik cam kullanma ihtiyacı duyabilirler. Çift camlı olarak adlandırılan maskelere genellikle optik cam takılabilir. Ama üretici firmanın her çift camlı modeline de optik cam uymayabilir. Maske satın alınırken satıcıdan onay alınması gereklidir. Lens de kullanılabilir ancak geçirgen ve yumuşak lensler tercih edilmelidir. Göz bebeği ile lens arasında hava kalmamalıdır. Sakınca ve risklerinden dolayı lens kullanımı tavsiye edilmez.